Σάββατο, 29 Μαΐου 2010

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ


Aπό τις εκδόσεις Ψυχογιός, κυκλοφόρησε το βιβλίο της Κας Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη, με τίτλο "Για την αγάπη των άλλων". Πρόκειται για μυθιστόρημα, το οποίο όμως είναι βασισμένο σε μια αληθινή ανθρώπινη ιστορία, που διαδραματίστηκε στη Νίσυρο και αναφέρεται στην προσωπική ιστορία της μητέρας, του μεγαλύτερου ελληνοαμερικανού επιχειρηματία της Νέας Υόρκης, Γιάννη Κατσιματίδη.
Η συγγραφέας με άριστη αφηγηματική τεχνική, με γλώσσα λιτή, κατανοητή, περιγράφει με ακρίβεια, ιστορικά γεγονότα, ήθη και έθιμα του νησιού και ζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή, με άνεση και πειστικότητα. Από τις πρώτες σελίδες το βιβλίο συνεπαίρνει τον αναγνώστη. Και βέβαια, όταν ένα βιβλίο συνεπαίρνει, προσφέρει πολλά, ωθεί το πνεύμα να φτάσει μακρύτερα, είναι μια πόρτα στο φως , ανοίγει ορίζοντες για γνώση και δύναμη. Υπάρχουν βιβλία ικανά να μεταδώσουν δύναμη και ελπίδα, όχι μόνο με τα λόγια τους, αλλά και με τη μυστηριακή δύναμη, με τη ζώσα ενέργεια που περικλείουν. Αυτή η δύναμη, η ζώσα ενέργεια του βιβλίου "Για την αγάπη των άλλων" περνά βαθιά στην ψυχή του αναγνώστη και τον κερδίζει.
Η αρχοντοπούλα Τζαννή, από την Πόλη, παντρεύεται το Στρατή και έρχονται να ζήσουν στη γενέτειρά του , τη Νίσυρο. Αποκτούν τρία παιδιά, τον Αθανάση, το Μανόλη και τη Μαργαρίτα. Ζουν φτωχικά, αλλά ευτυχισμένοι. Η ευτυχία για τη Τζαννή, άρχισε να ξεθωριάζει, όταν ο άντρας της αποφάσισε να φύγει μετανάστης στην Αμερική, για ένα καλύτερο αύριο για εκείνη και τα παιδιά τους. Μαζί με το πικρό αντίο του αποχωρισμού, αρχίζει και η πικρή ζωή για τη Τζαννή. Σε μια κλειστή κοινωνία, μάνα και πατέρας μαζί, μεγαλώνει τα παιδιά της και ανεβαίνει τις ανηφόρες της με αξιοπρέπεια, με δύναμη ψυχής, με γενναιότητα. Τα χρόνια περνούν, οι δυσκολίες πολλές στο άγονο νησί. Τα απαλά χέρια της, γέμισαν ρόζους και το πρόσωπο με τα εβένινα μάτια, γέμισε χαρακιές. Μέσα στη δίνη της άχρωμης καθημερινότητας, ένιωθε να περπατά σε μια άδεια απεραντοσύνη. Κοιτούσε το αμείλικτο Αιγαίο με παράπονο και προσευχόταν για την επιστροφή του Στρατή.
Η αγάπη, η περηφάνια και η φροντίδα της για τα παιδιά της, περισσή. Φρόντισε να τους προσφέρει μόρφωση και εφόδια με αξίες. Σε μια εποχή πολύ δύσκολη για τα Ιταλοκρατούμενα Δωδεκάνησα, στέλνει την ακριβοθυγατέρα της Μαργαρίτα στη Ρόδο να σπουδάσει δασκάλα.
Όλες οι φάσεις της ζωής της Μαργαρίτας, έχουν κάτι από τις νοσταλγικές ονειροπολήσεις των μοναδικών οδοιπόρων, μια αύρα μελαγχολίας, μια θάλασσα αγάπης, ένα ωκεανό δύναμης, μια πίκρα που μένει και διαρκεί. Στο τέλος, όμως, έρχεται η λύτρωση και το μεγαλείο της αγάπης, της αγάπης, που οδηγεί στο μεγαλείο της ζωής, στον ύμνο, που λυτρώνει και ομορφαίνει τη ζωή. Γιατί, η ζωή είναι μεγαλύτερη από την αγάπη, έλεγε η σοφή Τζαννή.
Η συναρπαστική περιπλάνηση στα πιο κρυφά μονοπάτια της ψυχής, της γλυκιάς Μαργαρίτας, μαγεύει τον αναγνώστη. Της Μαργαρίτας που έζησε τη σκληρότητα και την προδοσία ενός έρωτα, που μόνο χαρά και ευτυχία πρόσμενε να της δώσει, και όμως, μάδησε τις μαργαρίτες της καρδιάς της και της έδωσε πίκρα και πόνο πολύ, αλλά, της πρόσφερε και τον εξαγνισμό, τη λύτρωση, τη δύναμη. Γιατί η προδοσία αυτή, δε σημάδεψε μόνο τη Μαργαρίτα, αλλά και ολόκληρο το νησί, σύμφωνα με τις άκαμπτες παραδόσεις του. Όλες οι σκέψεις και οι πράξεις της, είναι γεμάτες σοφία.
Ένα γοητευτικό ανάγνωσμα που δεν είναι απλώς μια καλογραμμένη ιστορία,αλλά η αφετηρία και η αφορμή, για ένα άλλου είδους ψάξιμο, προσωπικό για τον καθένα.
Τι κάνει ένα μυθιστόρημα, ένα ποίημα, ένα έργο τέχνης σπουδαίο; Σπουδαία είναι τα έργα εκείνα, που η επαφή μαζί τους, μας κάνει να βλέπουμε με διαφορετικά μάτια τον κόσμο. Ο αναγνώστης, τελειώνοντας το βιβλίο, βλέπει τον κόσμο, πιο δίκαιο, πιο σοφό, μετά από τη γνωριμία του με τη Μαργαρίτα, βλέπει τον κόσμο με διαφορετικά μάτια. Γνωρίζει τη γλυκιά Μαργαρίτα, τη Μαργαρίτα της αγάπης, της προσφοράς, της καλοσύνης, της ευαισθησίας, της περηφάνιας, των σωστών αποφάσεων. Τη Μαργαρίτα, που όλες οι σκέψεις και οι πράξεις της ακτινοβολούν αγάπη και ξεχωρίζει για όλες τις τρυφεράδες που ξεδιπλώνει η καρδιά της. Τη γλυκιά, ευαίσθητη, τρυφερή και ρομαντική Μαργαρίτα, αλλά και τη Μαργαρίτα της δύναμης, της αξιοπρέπειας και της αποφασιστικότητας. Που δε φοβήθηκε να φύγει στην Αμερική με τον άνδρα της και το μόλις 6 μηνών μωρό της, για ένα καλύτερο αύριο, για να ξεκουράσει το όνειρό της και για να μπορέσει ο γιος της, ο άγγελός της, να ανοίξει τα φτερά του, στους ουρανούς του κόσμου. Και ο Θεός ήταν δίπλα της, η Παναγία των βράχων τη βοηθούσε και την πρόσεχε, η αγάπη και η ευχή της μητέρας της, τη ζέσταινε και τη δυνάμωνε, στη μακρινή ήπειρο. Οι μοίρες, άκουσαν τις προσευχές της Μαργαρίτας για το μοναχογιό της. Η ζωή ανταμείβει όλους, όσους την αγκαλιάζουν με αγάπη. Το μεγαλείο ψυχής τής Μαργαρίτας, τη θυσία της ο Θεός την "άπλωσε" στο μοναχογιό της. Σήμερα ο γιος της, είναι ένας σωστός άνθρωπος, αγαπά πολύ την Ελλάδα και με τη βοήθεια του Θεού, την ευλογία της μητέρας του και την εξυπνάδα του, είναι ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς παράγοντες της Αμερικής και όλου του κόσμου. Στην "αυτοκρατορία" που έχτισε εργάζονται πολλοί άνθρωποι, και το φιλανθρωπικό έργο του, είναι μεγάλο.
Αξίζουν συγχαρητήρια στην κ. Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη, που έφερε στο φως την ανθρώπινη αυτή ιστορία.Φίλες μου, έφερα στο εξοχικό μας, αυτά που έγραψα και δημοσίευσα στην τοπική μας εφημερίδα, για το υπέροχο αυτό βιβλίο, για να το γνωρίσετε όσες δεν το ξέρετε ήδη. Το καλοκαιράκι έρχεται σε λίγο και στις διακοπές σας, θα σας χαρίσει ξεχωριστές στιγμές η αληθινή αυτή ιστορία, θα σας ταξιδέψει στη Νίσυρο της λάβας, στα ήθη, στα έθιμα και στη ζωή των ανθρώπων της.
Εμένα, μου έδωσε δύναμη και ελπίδα και με βοήθησε να καταλάβω το μεγαλείο και τη δύναμη της αγάπης. Τόσο πολύ ακούμπησαν στην καρδιά μου, η Τζαννή, η Μαργαρίτα και όλοι οι ήρωες, που ένιωθα σα να ήμουν εκεί, κοντά τους και ζούσα μαζί τους όλα τα γεγονότα. Με την πρώτη ευκαιρία θα επισκεφτώ τη Νίσυρο, να περπατήσω στα σοκάκια της, να δω τα μέρη που έζησαν οι ήρωες του βιβλίου, να προσκυνήσω την Παναγία των Βράχων.
Τη συγγραφέα δεν τη γνωρίζω προσωπικά -θα το ήθελα πάρα πολύ- τη γνώρισα όμως από το αξιόλογο blog της ioustini.blogspot.com

Στέλνω την αγάπη μου σε όλες σας.

12 σχόλια:

αχτίδα είπε...

Να είσαι σίγουρη οτι διαβάζοντας μόνο τη προσωπική σου γνώμη για το βιβλίο θα το πάρω. Άλλωστε σε λίγες μέρες ανοίγει η έκθεση βιβλίου της Θεσσαλονίκης στη παραλία μας και πάντα αγοράζω ένα βιβλίο για το καλοκαίρι που έρχεται.Λία μου το σχόλιο σου υπέροχα διατυπωμένο.

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρον φαίνεται κυρία Λία και μου αρέσουν τέτοιου τύπου βιβλία, θα ψάξω να βρω το βιβλίο στο βιβλιοπωλείοπ μου.
Άννα Ζ.

LIA είπε...

Αχτιδούλα μου,

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, είμαι σίγουρη, θα σου αρέσει πάρα πολύ. Όταν τα διαβάσεις θα μου πεις πόσο δίκιο είχα.
Καλή βόλτα στην έκθεση βιβλίου σε λίγες μέρες. Αχ! πόσο θα ήθελα να ήμουν κοντά και να πηγαίναμε παρέα!
Μου αρέσει πολύ να πηγαίνω σε εκθέσεις βιβλίων, να βλέπω τόσα πολλά βιβλία και να θέλω, αν ήταν δυνατόν να μπορούσα να τα πάρω όλα και να τα διαβάσω όλα!

Σε φιλώ

LIA είπε...

Κυρία Άννα γεια σας,

Ναι, είναι πολύ ενδιαφέρον.
Είναι από τα βιβλία που δε σε αφήνουν να το αφήσεις, η καρδιά πλημμυρίζει από πολλά συναισθήματα και το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο, μέχρι και την τελευταία σελίδα.
Καλό διάβασμα.

Σας χαιρετώ

Ιουστίνη Φραγκούλη είπε...

Αγαπημένη μου Λία,
Ευχαριστώ για το υπέροχο κριτικό κομμάτι σου. Πιάνει όλες τις πτυχές του βιβλίου. Είσαι ένας θησαυρός γιατί ξέρεις να διαβάζεις πίσω απ΄τις γραμμές. Ξέρεις να αποκωδικοποιείς τα νοήματα.
Σας ευχαριστώ όλες.
Με αγάπη απο το συννεφιασμένο μου Μόντρεαλ

50fm είπε...

LIA μου, καταπληκτική η παρουσίαση του βιβλίου.
Θα ψάξω να το βρώ και θα το διαβάσω!
Να είσαι καλά φιλεναδίτσα μου!
Φιλιά πολλά
Καλημέρα!

αθηνά είπε...

Καλημέρα, νομίζω πως θα είναι το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσω ,

Διαβάζω πολύ,
ο τίτλος με εμπνέει,
η ιστορία μου φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα,
θέλω το βιβλίο να έχει πλοκή και συναισθήματα,
εμπιστεύομαι το καλό σου γούστο,
η τέλεια παρουσίαση του εκ μέρους σου σημαίνει ότι το βιβλίο σε ταξίδεψε ,
οπότε το επόμενο βιβλιοταξιδάκι μου θα ναι αυτό !!

Άλλωστε μου άρεσε και η ιδέα σου να το παρουσιάσεις μέσα από το εξοχικό μας ,
να σαι καλά , χαιρετισμούς από Σάμο

LIA είπε...

Αγαπημένη Ιουστίνη,

Από την πολύ ζεστή Κρήτη, στέλνω την αγάπη μου και πολύ ήλιο, στο συννεφιασμένο σου Μόντρεαλ.
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
Όταν ο συγγραφέας ξέρει πολύ καλά τη δουλειά του, όπως εσύ, τότε και ο αναγνώστης μπορεί να καταφέρει όλα αυτά που λες στο σχόλιό σου.
Να είσαι πάντα καλά, να γράφεις, και τα βιβλία σου να μας χαρίζουν δυνατά συναισθήματα, χαρά, προβληματισμό, ελπίδα.

Σου στέλνουμε από το εξοχικό μας, την αγάπη μας και τα φιλιά μας.

LIA είπε...

Όλγα αγαπημένη μου,

Χάρηκα που σου άρεσαν όσα έγραψα για το βιβλίο.
Θα σου αρέσει είμαι σίγουρη, γιατί είναι ξεχωριστό, κι εσύ, ξέρεις να εκτιμάς όλα τα εξαιρετικά και τα ωραία.

Σου στέλνω πολλά φιλάκια και μια γλυκιά καληνύχτα

LIA είπε...

Γλυκιά μου Αθηνά,

Σ'ευχαριστώ που εμπιστεύεσαι το γούστο μου και να είσαι σίγουρη ότι δεν θα απογοητευτείς.
Εσύ Αθηνά μου, που διαβάζεις πολύ, όταν το διαβάσεις θα καταλάβεις πόσο δίκιο έχω, έχει και πλοκή και συναισθήματα και πόνο και χαρά και ελπίδα και ΑΓΑΠΗ και ιστορικά στοιχεία και είναι βασισμένο σε αληθινή ιστορία. Θα εκτιμήσεις και θα αγαπήσεις την Ιουστίνη, τη συγγραφέα του.
Σκέφτηκα να το φέρω στο εξοχικό μας, γιατί νομίζω θα είναι μια ξεχωριστή συντροφιά, τώρα το καλοκαιράκι.

Σου στέλνω φιλάκια κρητικά

Dual είπε...

Hello I also love photography and photo. I'll leave a greeting and I wish you a good day. Gio '.
http://remenberphoto.blogspot.com/

LIA είπε...

Dual
Thank you greetings from Creta, have a nice day too.